top of page
Ara

Online Terapi Hakkında En çok Merak Edilenler

Online Terapi Nedir?

Online Terapi /online psikolojik danışmanlık, online psikologların verdiği servistir. Bu psikologlar kendi seçtiği platform üzerinden bu servisi verebilmektedir. 


Online Terapi kimler için uygundur?

Online Terapi /online psikolojik danışmanlık, çeşitli nedenlerden ötürü fiziksel olarak psikoloğa gidemeyen kişiler içindir. Özellikle kısıtlı zamanı olan, yurtdışında yaşayan, sürekli seyahat eden, psikolog ile yüzyüze görüşmekten çekinen, çevresindeki kişilerin psikoloğa gittiğini bilmesini istemeyen, fiziksel bir kliniğe gitmeye oranla, maddi olarak daha uygun şekilde servis almak isteyen kişiler içindir.





Online Terapi kimler için uygun değildir?

Online Terapi /online psikolojik danışmanlık, intihar düşüncesi ve eğilimi olan kişiler için değildir. Böyle bir durumda lütfen en yakınınızdaki  bir psikoloğa en kısa sürede gidiniz.


Yüz yüze terapi yapabilir miyiz?

Şu an da İngiltere, Liverpool şehrinde yaşamaktayım ve dolayısıyla sadece yakın çevrede oturan danışanlarıma yüz yüze danışmanlık vermekteyim. Onun haricinde tüm dünyadaki danışanlarıma online terapi vermekteyim.


Online Terapistlerin etik çerçevesi nasıl olmalıdır?

Amerikan Psikologlar Birliği (2007) ve diğer pek çok kurum tarafından online terapinin nasıl en sağlıklı ve etik çerçevesinde uygulanabileceği hakkında  aşağıdaki rehberi oluşturmuşlardır. 

  • Kullandığımız teknolojiye hakim olmak. Danışanlarımız ile görüşmekte kullandığımız yazılım ve sistemlere hakim olup, danışan bilgilerinin en iyi şekilde korunmasını sağladığımızdan emin olmak.

  • Online görüşmelerimizin sınırlarını belirtmek. Danışanlarımıza seanslarımızın nasıl geçeceğini, seanslarımızdan neler beklemesi gerektiğini, seanslarımızın uzunluğunu, ücretini ve seans dışında da iletişime geçip geçemeyeceğimiz gibi pek çok konuyu net olarak belirtmek.

  • Çalıştığın organizasyon ya da kurumun etik çerçevesine hakim olma. Eğer çalıştığımız kurum varsa onun, yoksa da diğer kurumların etik kurallarını araştırarak, bu kurallar çerçevesinde servis vermek.

  • Hakim olduğun ve eğitiminin olduğu alanlar altında servis vermek.   Danışanın online terapiye uygun olup olmadığını inceleyip, ancak uygunsa servis vermek.

  • Danışanın adı soyadı, adresi ve telefon numarasına sahip olmak. Danışanlarınız gizliliği tercih edebilir ancak bizin tehlike ve risk altında danışana ya da yakın çevresine ulaşabilme yolumuzun olması oldukça önemli.

  • Danışanın izninin alınması. Danışanın izni dışında online terapi uygulanmayacağını anlamak ve tüm prosedürleri danışana elektronik yol ile aktarmak.

  • Döküman tutumu. Danışanların bilgisini, faturalandırmasını elektronik ya da fiziksel şekilde kayıt altında tutmak.

Daha fazla bilgi için tıklayabilirsiniz.


Online Terapi etkili midir?

Online terapi, web terapi 15 seneyi aşkın zamandır ABD, Avrupa ve diğer dünya ülkelerinde kullanılmaktadır ve bunun etkisiyle ilgili onlarca makale bulunmaktadır. Araştırmalar online terapininin etkisinin yüz yüze terapiye çok yakın olduğunu kanıtlamıştır. Ancak bu alandaki araştırmalara her gün daha da artmaktadır. Online terapi ile ilgili daha fazla bilgi için buraya ve buraya  tıklayıp bu alandaki kitapları inceleyebilirsiniz. 

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page