top of page
Ara

Kendimizi Sevmenin 5 Yolu!

Kendini gerçekten sevdiğini düşünüyor musun? En son kendine ne zaman “kendimi çok seviyorum. Ben çok değerliyim ve kendimi koşulsuzca, olduğum gibi kabul ediyorum.” dedin?


Günlük hayatımızda pek çoğumuz kendimize bu tarz cümleler söylemiyoruz. Genelde “Çok beceriksizsin. Çok değersizsin. Hiçbir şeyi beceremiyorsun.” benzeri cümleler söylüyoruz. Bu tarz cümleler söylediğimiz zaman aslında kendimizi o kadar fazla kırıyoruz ki, resmen içimizdeki sesin şifacı sesini duyamaz oluyoruz. Tam olarak bu sebepten dolayı, kendimizi sevmekte zorlanmaya başlıyoruz. Sürekli olarak negatife odaklanıyoruz.


Peki bunu nasıl değiştirebiliriz? Kendimizi sevmek için 5 temel kuraldan bahsedeceğim.



İlk Temel Kural - Enerjine Odaklanmak!


En son ne zaman hayal kurdun?


Kendimize güç ve enerji veren şeylere odaklanmalıyız. Biz gün içerisinde zihnimize nelere odaklanıp daha fazla düşünürsek, onları daha çok gerçekleştirme eyleminde oluyoruz. Bu sayede odaklandığımız şey daha da büyümeye başlıyor. Eğer ki, gün içerisinde kendinin pozitif yanlarını değil de, negatif yanlarına odaklanıyorsan ve sürekli bunları zihninde kurup duruyorsan, zihnin sürekli negatifte demektir. İşte tam da bunları değiştirebilmemiz için her gün hayal kuruyor olabilmemiz lazım. Zihnin negatifteyse, belki de her gün hayal kurarak çok daha pozitif olduğunu, çok daha pozitif yönlerine odaklandığını hayal edebilirsin, gözünde canlandırabilirsin. Bu şekilde zihnini tekrar formatlayabilirsin. Bunu yaparak, kendini iyi hissettiren ve enerji veren şeylere daha fazla odaklanmış olabilirsin. Bu sayede de istediğimiz yolda yürümeye başlamış oluruz.



İkinci Temel Kural - Sabahları 3 Şeye Şükür et!


Sabahları kalktığın zaman, şükredeceğin 3 temel şeyi düşünerek güne başlayabilirsin. Ben de günlük hayatımda bu temel kuralı uygulamaya başladıktan sonra, günlerim çok daha verimli geçmeye başladı. Sen de bu kuralı uygularsan gerçekten kendi hayatında yararını göreceğini düşünüyorum. Bu tekniği 21 gün boyunca uyguladığımız zaman, zihnimiz tekrar programlanmaya başlıyor ve güne başlarken yaydığımız bu “şükür enerjisi” tüm gün boyunca bizim çok daha huzurlu, pozitif ve enerjik olmamızı sağlıyor.



Üçüncü Temel Kural - Yaşamak İstediğin Hayatı Düşün!


Eğer ki biz her gün yaşamak istediğimiz hayatı, şu anki zamanda yaşıyormuş gibi düşünürsek, zihnimizde yaşamaya başlayabiliyoruz. Bu şekilde de beynimiz buna odaklandığı için, zaman içerisinde hedeflerimize çok daha rahat ulaşabiliyoruz.



Dördüncü Temel Kural – Başkalarının Düşüncelerini Bir Kenara Bırak!


Unutma ki bu hayat senin. Bu hayatı başkaları için yaşamıyorsun. Başkaları sana bir öneri verdiği, söz söylediği zaman aslında bu söylenilen söz, fikir kendilerinin yaşamları boyunca edinmiş olduğu tecrübelerden yola çıkarak, sana söyledikleri fikir oluyor. Ancak unutma ki, bu hayatı onlar yaşamıyor. Bu hayatı sadece “sen” yaşıyorsun. Dolayısıyla, gerçekten iç sesini dinlemeyi öğrenmenin vakti gelmiş olabilir. Şu ana kadar yapmadıysan, belki de şu andan itibaren “Ben ne istiyorum? Yaşamak istediğim nasıl bir hayat?” benzeri soruları kendine sorduktan ve kendini tanımaya başladıktan sonra, gerçekten kendini sevmeye de başlayabilirsin.



Beşinci Temel Kural - Kendine Şefkat Göster!


Gerçekten kendimize en son ne zaman şefkat gösterdik? Dileyim ki bir şeyi yanlış yaptın, yanlış bir karar verdin veya 5 kilo aldın. Sürekli kendimizi yargıladığımız ve kendi kendimizin düşmanı olduğumuz zaman, aslında ilerleyemiyoruz ve kendimizi geliştiremiyoruz. Böyle olunca, kendimizi de sevemiyoruz. Bu düşünceler aslında saçma gelse de, sürekli odağımız bu negatif düşüncelerde olduğu için bunlar büyümeye devam ediyor. Belki bu yaşa kadar sürekli aynı şeyi yaptın. Kendi kendinin belki de düşmanı oldun. Ancak şu andan sonra, ben eminim ki, kendine bakıp “Ben kendimi çok seviyorum. Çok değerliyim ve her zaman kendimi destekleyeceğim. Evet bazen yanlış kararlar alabilirim. Kilo almış olabilirim. Bu gibi durumlar olduğunda kendime “neden böyle oldu ve yanlış yaptım?” sorusunu sorarak, kendimize negatif eleştiri yapmadan, sadece kendimizi anlamak için bu soruları sormamız gerektiğini düşünüyorum. Negatif şeylere odaklanmaya başladığımız zaman, şefkatli tarafımızı dinlemeye çalıştığımızda, zaman içerisinde çok daha iyileşmeye başlıyoruz. O yüzden ilk başladığında yapamıyorsan hiç önemli değil. Yalnız değilsin. Zaman içerisinde kendini dinlemeye başladığında çok daha güzel şeyler yaşamaya başlayacaksın. Kendini çok daha fazla sevmeye başlayacaksın. Sana asıl iyi gelecek şey de bu olacak.


Umuyorum ki videolarımı ve blog yazılarımı da çevrende ihtiyacı olan kişilerle paylaşıyorsundur. Eğer benden bu konularla ilgili online terapi almak istersen lütfen hiç çekinme. Samimi bir şekilde konuşarak, pek çok şeyi aşabiliriz.


Kendine çok iyi bak! Görüşmek üzere. Hoşça kal...

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page