top of page
Ara

ÖZ ŞEFKAT – Kendimizin En Yakın Arkadaşı Olmak

Bugün seninle birlikte ele alacağımız konu Öz şefkat. Diğer bir deyişle, kendi kendimizin en yakın arkadaşı olmak. Şefkatli olma davranışı genelde bir insanın bir başkasına yaptığı davranış olarak düşünülebiliyor. Öz şefkat dediğimiz ise, benliğimize odaklanıp, bütün hatalarımız ve bütün benliğimizle kendimizi kabul edip anlayışlı olmak demektir. Öz şefkat bizim öğrenebileceğimiz ve kendimizi geliştirebileceğimiz bir yetenek diyebiliriz. Ailesi tarafından oldukça fazla sevilen, değerli hissettirilen ve özgüven geliştirilmiş çocuklara ve bireylere baktığımız zaman bu kişiler özellikle zor koşullarda büyümüş kişilere kıyasla çok daha rahatlıkla kendilerine şefkatli olabiliyorlar. Pek çoğumuz bu kadar güzel bir aile yapısına sahip olamayabiliyoruz ama bunu değiştirmek senin elinde.



Öz şefkatli farkındalığı vücut diliyle ifade etmek için belirli hareketler var. Şimdi seninle birlikte bu hareketlerin uyandırdığı hisleri fark edeceğiz. Hareketleri sessiz ve sakin bir yerde yaparsan odaklanman daha kolay olabilir.


İlk önce ellerini yumruk yapıp sıkmanı istiyorum. Ve ellerini sıkarken ne hissediyorsun? Öfke sinir, gerginlik… bunları zihninde lütfen anlamaya çalış. Bu kendimize öz şefkatli olmamızın tam tersi yani kendimize acımasız davranmak. Kendimizi yargıladığımız ve olumsuz cümleleri kendimize söylediğimiz zaman hep bu şekilde hissediyoruz ve geriliyoruz.


Şimdi de ellerini önünde, avuçların yukarı bakacak şekilde açmanı istiyorum. Şimdi neler hissediyorsun? Huzur, rahatlama?..


Bir diğeri ise kollarında havaya sarılır gibi yuvarlak yapmanı istiyorum. Bu hareketler sana neler çağrıştırıyor? Kucaklama, anlayış belki, bütünleşme…


Sonuncu olarak ise, iki elini üst üste koyup göğsüne, kalbine yasla. Gözlerini kapat, kendi eline dokunuşunu, o sıcaklığı hisset. Neler hissettiğini,düşündüğünü, sana neleri çağrıştırdığını fark et.


Öz şefkat; kendimizin en yakın arkadaşı olmak, kendimize anlayışlı olmak, bütün hatalarımızla kendi kendimizin yanında olmak, mükemmel olmamaktır… Aslında kendimize her şeyden önce öz şefkatli olmayı öğretebilmemiz çok önemli. Çünkü, biz günlük hayatımızda kendimize çok fazla kızabiliyor ve baskı uygulayabiliyoruz. Hatta başkalarına çok daha anlayışlı davranırken, kendimize karşı bütün bir günü şefkatsiz ve anlayışsız geçirebiliyoruz. Bu sebeple, istersen seninle birlikte bir başlangıç yapalım ve paylaşacağım sözleri kendimiz için tekrar edelim. Bu şekilde beynimizi her gün tekrardan düzenleyip, güzel sözlere maruz bıraktıkça kendimize olan inancımız ve özgüvenimiz çok daha olumlu şekilde etkilenmiş olacak.


Şimdi ise, günlük hayatında sürekli kendine hatırlatabileceğin ve çok güzel etkilerini göreceğin bu sözlere geçelim. Özellikle iki elini üst üste koyarak göğsüne yasladığın zaman kendine söylersen, en yüksek seviyede o hissi alabileceğini düşünüyorum. Çünkü, ellerinin verdiği o hisle beraber kendini çok daha güvenli ve rahat hissedebilirsin. Eğer ki şu anda yapamıyorsan, normal bir pozisyonda da bu sözleri tekrarlayabilirsin.


Gözlerini kapat, ben yanındayım…


“Çok değerlisin.”


“Ne olursa olsun, ne hata yaparsan yap, bunların hepsi affedilebilir. Hepsi bağışlanabilecek şeyler. Ve ben her zaman senin yanında olacağım. Ben en yakın arkadaşınım.”


“Başkalarının ne söylediği önemli değil, hedeflerimize beraber gidebiliriz.”


“Kararın ne olursa olsun, ben yanındayım.”


“Çevrende hiç kimse olmasa bile, ben yanındayım. Ve yanından hiçbir zaman ayrılmayacağım. Çünkü ben, en yakın arkadaşınım.”


“Seni çok seviyorum.”


“Benim için çok değerlisin.”


“Başkaları bazen sana inanmasa da, sana her zaman inanıyorum.”


“Benimle beraber istediğin zaman güçsüz olabilirsin, yaralı olabilirsin. Yaralarını beraber sarabiliriz.”


“Duygularını bana istediğin gibi anlatabilirsin. Ben bütün duygularını yaşarken, iyisiyle ve kötüsüyle, ben senin yanında olacağım.”


“Hata yapmaktan korkma. Çünkü, bu sadece sana özel bir şey değil. Her ne kadar öyle zannetsen de, aslında herkes hata yapıyor. Ve hata yapmadığını düşünen insan, aslında ilerlemiyordur.”


“Ve her şeyden önemlisi, var olmayı hak ediyorsun…”


Ellerini kalbine koyup, kendine şefkatli olabilirsin. Bunu yapabileceğini düşünüyorum, her insan yapabilir. Bazen kendimize zaman vermemiz gerekebilir. Aceleci bir şekilde yaptım, denedim ve olmadı demek yerine, kendimize zaman tanırsak çok daha güzel bir şekilde ilerleyebilirsin.


Umarım bu yazım sana yardımcı olmuştur. . Eğer benden bu konularla ilgili online terapi almak istersen lütfen hiç çekinme. Samimi bir şekilde konuşarak, pek çok şeyi aşabiliriz. Şimdilik kendine çok iyi bak. Görüşmek üzere!


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page