top of page
Ara

Özgüven Kazanmanın 6 Temel Kuralı


Özgüven nedir? Kendimizin değerli olduğuna, hayatımızı değiştirebilme kapasitemizin olduğuna, yeterli olduğumuza inanabilmek, kendimize güvenebilmektir. Zorluklara karşı gelebilmektir. Özgüven temelinde bize düşüncelerimizi gerçekleştirme gücü verir.

Özgüven nereden gelir? Genetik olarak sinir sistemi sağlam olan insanların özgüveninin genellikle daha yüksek olduğu saptanmış. Ancak tabiki de psikoloji alanında birçok olayda olduğu gibi davranışların gensel temeli olsa da, bütününü farklı etkenler oluşturuyor. Çevremiz, yetiştiğimiz ortam, maruz kaldığımız olumlu ve olumsuz davranışlar özgüvenimizin alt yapısını oluşturuyor. Yaptığımız seçimler, aldığımız riskler gibi kendi davranışlarımız da özgüvenimizi etkiliyor. Bu faktörlerin hepsini kontrol edemeyiz. Zaten hepsini yüzde yüz kontrol etmek zorunda da değiliz. Biz değiştirebileceğimiz, geliştirebileceğimiz nasıl pratik yöntemler var bunları inceleyeceğiz. 1- Hayal et! Yani gözünde istediklerini canlandır. Ulaşmak istediğimiz son noktayı hayal etmek bize motivasyon sağlayacaktır ve teşvik edici bir güç olacaktır.

2- Baslı müzikler dinle! Araştırmalara göre, baslı müzikler, bizi zinde tutuyor ve motive ediyor. Bu yüzden yürürken, bir şeylerle uğraşırken bu tür müzikleri dinlemek, daha olumlu olmanda yardımcı olacaktır.

3- Güçlü bir duruş edin! Fiziksel olarak kendinden emin, sana güç verecek bir duruş seç. Zihnin, fiziksel hareketlerinle olarak senkronize çalışır. Yani kendinden emin bir duruş sergilediğinde, güçlü olduğunu hissetmek daha kolay olacaktır.

4- Her olaydan yeni şeyler öğren! Hayatına giren her insandan, her okuduğun kitaptan, her yenilginden bir şey öğren. Hatalarından da doğrularından da geçip gitme. Üstlerinde dur, incele, kendi düşüncelerini ve duygularını fark et. Böylece neden böyle hissettiğini, neden böyle kararlar aldığını farkederek kendine olan güvenini arttıracaksın. .

5- kendini geliştirebileceğine inan! Özgüvenli olmak , diğer çoğu özelliğimiz gibi doğuştan gelmez. Ama eğer sen başarısız olduğun şeylerin değiştirelemeyecek olduğuna inanırsan, o zaman daha bu yolu yürümeden pes etmiş olursun. Beynine ‘ben değişmek istemiyorum’ sinyali gönderiyorsan bunu fark edip, doğru olmadığını kendine söylemelisin. Kendine karşı pozitif olarak, başlamalısın bu yola. Özgüvenimiz kaslarımıza benzer. Çalıştırdıkça gelişir, nasıl fiziksel kasımız bir gün spor yapmakla gelişmiyorsa özgüvenimiz de aynı sabrı hak ediyor. Bir günde sınav stresini atlatmayı beklememelisin. Süreçteki en önemli etken zaman ve sabırdır. Kasların gibi üstünde çalışmalı ve pratik yapmalısın.

6- Başarısızlıktan korkma! Başarısızlıklarında pes etmeden, devam etmeyi seçen insanlar, uzun vadede daha başarılı oluyorlar. Çünkü bunu hayatları için artıya çeviriyorlar. Daha önce de dediğimiz gibi, yaşadığın her şey senin için faydalı olabilir, yeter ki sen faydalı tarafını görmeyi seç.

Bu maddeleri sınav, sunum gibi seni strese sokan zamanlarda kullanırsan, kendine olan güvenini arttırarak daha az stresli olmanı sağlayacaktır. Günlük hayatınında birkaç ufak değişiklikle kendine olan güvenini arttırabilirsin.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentarer


bottom of page